Monday, 7 April 2014

Pond5 Tips : Files Association Request

 Assalamualaikum wbt.

Oleh kerana dibodek kaw2 oleh Akula Matiau tadi, tetiba datang laa mood rajin nak buat tutorial ni. Jadi sempena tengah rajin ni, saya berkongsi dengan rakan2 Microstockers Malaysia tentang cara membuat "files association request" di Pond5. :D

1) Kenapa?

- untuk "synchronise" klip pelbagai resolusi yang kita dah submit kat Pond. Katakan kita submit 3 resolusi berlainan untuk satu klip yang sama (720p, 1080p, 4K) - makanya nanti akan terdapat 3 page berasingan. Jadi dengan cara clip association ini, ketiga-tiga klip kita itu akan muncul dalam satu page - tak kira potential buyer cari dan klik apa resolusi sekalipun. More choice = more likely sale, tak gitu? Ataupun mungkin dia cari res 720p, tapi bila dia lihat ada 4K, mungkin dia tergerak nak beli 4K res? Mana tahu, kann.. :)

- Contohnya, seperti klip ini, saya submit tiga klip berlainan resolusi secara berasingan, tapi bila disatukan, kesemua resolusi muncul dalam satu page :







2) Bagaimana?

- Mudah sahaja! Di page "upload" anda, perhatikan nombor ID klip-klip tersebut. Setiap klip akan mempunyai ID yang berbeza, seperti ini :



-  Hint : saya buat clip association SEBELUM saya buat apa-apa edit pada nama, tagging etc. Dengan cara itu, setiap klip akan disusun mengikut fail nama asal, dan biasanya akan disusun bersama, mengikut turutan. Jadi mudah untuk disalin tanpa KELIRU. Lebih-lagi kalau kita buat banyak klip dari satu sumber sekuen. Sebagai contoh : 3 klip dalam set A pada gambar di atas (bulatan merah) adalah dari sumber sekuen imej yang sama dengan set B, tapi dengan efek yang berbeza. Sudah tentu saya tak mahu klip dari set A muncul dalam page untuk klip set B, bukan? Jadi, setelah melalui beberapa proses "trial & error", ini lah  petua yang "mujarab" untuk saya :).

 - buka satu dokumen "wordpad". Mulakan dengan ayat ini (err..mulakan dengan Bismillah di dalam hati ye, lebih afdhal :p ) :

ID/ Username : xxx  <---- xxx = username anda


- baris berikutnya, taip perkataan "Item : " kemudian salin (copy & paste je) nombor ID klip-klip tadi dan susun dalam satu baris. Buat baris baru untuk set yang lain. Lihat gambar untuk lebih senang faham :)


- jaga-jaga, jangan tersalah susun ID dari set yang berlainan! Dah siap, simpan list ini sebagai template anda untuk diguna lagi di kemudian hari.

-  edit keyword klip-klip anda dan submit kepada reviewer (pond5 panggil "curator").

- selepas anda submit klip-klip anda yang osem-osem iteww, buka email anda, compose new email dan copy & paste senarai anda tadi. Alamatkan email ke support@pond5.com dengan tajuk ASSOCIATION REQUEST.


- lantas saja hantar email itu, tak perlu tunggu klip diluluskan.

- anda akan dapat email balas dari pond5kelak. Tahniah! Sukses la tu.. 


 - itu sahaja. selamat beramal! :)



-----------------------------
 HDR/DRI/Timelapse personal / group workshop is available upon request. PM me for details :) 
- all rights reserved - do not use without permission -
- contact me at enquire.ariefrasa@gmail.com for information on licensing of my images and timelapse clips -
Royalty-Free Stock Video at Pond5 Royalty-Free Stock Video at Pond5